Otteluraportit


Dicken vei ottelusarjan puhtaalla pelillä
Dicken - HC West 22 - 16 (9 - 8)
Otteluvoitot 3-0.

[27.4.13]
Kuva: Mikko Horsmanheimo
Albert Georgs nousi Westin parhaaksi myös kolmannessa välierässä.
Käsipallon Suomen mestari vaihtuu. Asia varmistui lauantaina Pirkkolassa kun ottelusarjan ennakkosuosikki Dicken pudotti HC Westin pronssiotteluihin voitettuaan kolmannen semifinaalin 22-16 (9-8). Samalla Dicken varmisti itselleen ensimmäisen SM-mitalinsa sitten kevään 2001 pronssin.

Kolmanteen kohtaamiseen oli laadittu hieman erilainen käsikirjoitus kuin kahdessa ensimmäisessä. Dramatiikkaa tarjottiin heti alussa kun Patrik Roslander nilkutti Dickenin maalilta pois ja teki tilaa Mikael Mäkelälle. Jani Tuomisen kolmen minuutin kohdalla tekemän ottelun avausmaalin myötä West pääsi ensimmäisen kerran kolmeen otteluun maistamaan johtoasemaa.

Kahden tosissaan taistelevan joukkueen avausjakso oli täynnä vauhtia ja ottelu pysyi tasaisena. 5-3 tilanteessa (14 min.) maalihanat tyrehtyivät molemmilta joukkueilta toviksi kun sekä Mäkelä että Albert Georgs torjui kaikki pallot tiiviiden puolustustensa avittamana.

Tauolle Dicken pääsi yhden maalin (9-8) etumatkalla ja ottelu oli täysin avoin ottelua seuranneen 500:n silmäparin mieliksi. Maaliverkkoja heiluttelivat tiheimmin kolmeen kertaan osuneet Westin Joona Raerinne ja Dickenin Joona Hertola sekä Benny Broman.

Kesti reilut viisi puoliaikaa ennenkuin Westin hyökkäyspeli avautui ensimmäistä kertaa täyteen tehoonsa. West siirtyi tauon jälkeen Sami Silfverin tahdittamana 10-12 johtoon (34 min), ja Dickenin valmennusjohto oli pakotettu aikalisään.

Timeout osoittautui tehokkaaksi sillä kentälle palasi vain yksi joukkue. Westin hyökkäyksistä katosi kaikki vauhti saman tien ja isännät kiittivät Westin pakkien aloittamasta hassipallojen ilmaisjakelusta ottamalla jälleen johtopaikan. Seuraavista maaleista vastasivat Hertola ja Max Knuts kahdesti, jonka jälkeen oli Westin vuoro käyttää T-korttia.

Joacim Broman jatkoi Westin alistamista kontralla, Anton Remy laitamaalilla (15-12, 40 min). West ei ollut kuuteen minuuttiin onnistunut pääsemään oikeasti edes heittopaikkoihin saatuaan päälle kireän kokovartalokipsin. Kun edes ylivoimalla ei palloa saatu maaliin, löi Joacim Broman lisää löylyä tappelemalla kontran kahden West-pelaajan estelyistä huolimatta maaliin asti (16-12, 47 min).

Westin kolmas aikalisä ei sekään sulattanut pakastunutta pakkikalustoa mutta laiturit onnistuivat vihdoin kavennuksessa. Axel Carlanderin ja Miro Koljosen maalit toivat Westin jälleen kahden maalin päähän.

Lopullinen ratkaisu nähtiin viitisen minuuttia ennen loppua kun Joona Hertolan illan viides ja Richard Sundbergille taiottu kaksiminuuttinen vei kotijoukkueen finaalien portille. Laiturit Remy ja Broman varmistivat asian kahdella ylivoimamaalilla (20-15 57 min).

Dicken kesti ennakkosuosikin paineet ja kykeni välieräsarjassa peliin, johon Westissä ei ollut riittävästi laatua vastata. Erityisesti pahoin haltannut hyökkäyspeli osoitti että kesällä naapuriseuraan siirtynyttä johtajuutta ei kauden aikana saatu paikattua riittävästi.

Richard Sundberg, Joona Raerinne, Sami Silfver ja Anders Genberg olisi tarvinnut Benny Bromanin kaltaista pelinjohtajaa rinnalleen. Johtoasemassa romahdus oli harvinaisen totaalinen kun yksikään pakeista ei enää kyennyt kylmäpäisesti haastamaan Joona Hertolan johtamaa Dicken-muuria.

Dickenistä löytyi ottelun ja ottelusarjan ratkaisevilla hetkillä enemmän laatua osaamista, tahtoa ja paineensietokykyä. Mikael Mäkelä korvasi Roslanderin virheettömästi ja Benny Broman rytmitti hyökkäyksiä taidokkaasti.

Joacim Broman ja Joona Hertola olivat näkyvimmät onnistujat mutta yhdenkään punapaidan ei täältä käsin voi sanoa pettäneen missään vaiheessa ottelusarjaa.

Jos Westin pelaajistoa rankkaa kokonaisuutena välieräsarjan perusteella, maalivahtipeli oli ylivertaisesti parasta. 18-vuotias Albert Georgs joutui kovaan paikkaan joutuessaan äkisti korvaamaan Thomas Lindströmin, mutta teki kaiken kuin vanha tekijä ollen joukkueensa selkeästi paras pelaaja.

Laitureista Miro Koljonen oli ajoittain vakuuttava ja ahersi paljon näkymättömäksi jäänyttä työtä joukkueen eteen, mutta maajoukkuetason viimeistelijän taitoja ei pelin tiimellyksessä osattu riittävästi hyödyntää.

Jani Tuominen ja Axel Carlander jakoivat vastuun vasemmalla. Tuominen oli vakuuttava rankkareissa, ensimmäisiä Play off-otteluitaan pelannut Westin kuopus kiitti saamistaan peliminuuteista ennakkoluulottomalla suorituksella.

Senttereiden Sam Kihlstedtin ja Fredrik Forssin tehtäväksi muodostui Dickenin kookkaan keskipuolustuksen keskellä painiminen. Tässä kisassa Hertolat ja Knuts ottivat voiton, puolustuspelissä molemmat onnistuivat paremmin.

Vielä HIFK-sarjassa Anders Genberg oli kentän kunkku mutta Dickeniä vastaan miehen maalitehtailulle tuli jyrkkä stoppi. Richard Sundbergin sihti ei ollut aivan kohdallaan, yhdeksän maalia kolmessa ottelussa on Westin kauden parhaalle maalintekijälle pettymys.

Takamiesten puolustukseksi voi mainita sen että juuri kellään ei viime kauteen verrattuna roolitus ole pysynyt samana. Vastuuta on tullut roppakaupalla lisää ja sen vastaanottaminen ei onnistu aina helposti. Mikael Källmanin koulun ensimmäinen luokka juhli kahta mestaruutta, "toinen luokka" hakee nyt ensimmäistä mitaliaan.

Kotitaika jatkui Riihimäellä
Toisessa välieräsarjassa Cocks otti toisen kiinnityksen loppuottelupaikasta voitettuaan BK-46:n 33-25 (14-12). Ottelun yhden tähden pelaajana palkittu Kristo Järve hakee itselleen jo seitsemättä peräkkäistä loppuottelusarjaa, mikä lienee ei-karjaalais-lähtöisten pelaajien Suomen ennätys.

West putosi ensimmäisen kerran loppuotteluista sitten kevään 2007, mutta mitaliottelut jatkuvat vielä pronssiotteluilla, joissa seura on ollut aiemmin vuosina 2004 ja 2006.

Vastustajaksi asettuu joko BK-46 tai Cocks, joista jälkimmäisellä on maanantaina loppuottelupaikka katkolla Karjaalla. Mikäli riihimäkeläiset etenee finaaliin asti, on liigakaudesta jäljellä vielä vääräleukojen unelma-klassikko-finaalipari Cocks vs Dicken sekä Källmanin veljesten kaksintaistelu himmeimmästä prenikasta.

Ottelun kulku:
  5 min:
10 min:
15 min:
20 min:
25 min:
30 min:
  1 -   1
  3 -   3
  5 -   3
  5 -   3
  7 -   6
  9 -   8
   35 min:
40 min:
45 min:
50 min:
55 min:
60 min:
11 - 12
15 - 12
15 - 12
16 - 13
18 - 15
22 - 16

Ottelun tilastot:

Maalit:
HC West: Jani Tuominen 3, Sami Silfver 3, Joona Raerinne 3, Miro Koljonen 3, Sam Kihlstedt 1, Axel Carlander 1, Richard Sundberg 1, Olle Stenius 1, Fredrik Forss -, Anders Genberg -, Niklas Heinonen -, Benjamin Olsson -, Albert Georgs (mv) -, Armin Wehrfritz (mv) -.

Dicken: Joona Hertola 6, Benny Broman 5, Joacim Broman 4, Anton Remý 3, Max Knuts 2, Timmy Thor 1 (1), Casimir Stierncreutz 1, Teemu Hertola -, Anton Usvalahti -, Jukka Kamula -, Filip Söderlund -, Philip Ahlgren -, Valdar Noodla -, Mikael Usvalahti -, Patrik Roslander (mv) -, Mikael Mäkelä (mv) -.

Ulosajot:
HC West: Richard Sundberg 2.

Dicken: Teemu Hertola, Timmy Thor, Casimir Stierncreutz, Max Knuts.

Varoitukset:
HC West: Sami Silfver, Sam Kihlstedt .

Dicken: Joona Hertola, Timmy Thor, Max Knuts.

Yleisöä:
480.

Erotuomarit:
Christian Westerlund, Harri Nieminen.

Ottelun LähiTapiola tähtipelaajat: LähiTapiola
   Mikael Mäkelä, Dicken
Joona Hertola, Dicken
Albert Georgs, HC West

HC Westin tähtipelaajat SM-liigassa »

Miesten SM-liigan jokaisessa ottelussa valitaan kolmen, kahden ja yhden tähden pelaaja. Kauden päätteeksi eniten tähtiä keränneet pelaajat muodostavat SM-liigan All Stars-kentällisen. Tähtien perusteella valitaan myös kuukausittain kuukauden tähtipelaaja.

Ottelufaktat »
Ottelupöytäkirja (PDF) »

Lisää ottelusta:
Handisliiga.fi »
HBL 25.4.13 »
YLE Urheilu 25.4.13
YLE Sporten 25.4.13 »
YLE Sporten 25.4.13 »

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
HC Westin henkilökohtaiset ennätykset »
HC West kaudesta 2003 -> »

Vastapuolen versio:
Dicken »

 

    
Tulospalvelu:
Otteluohjelmat, tulokset ja tilastot »
    
Otteluraportit »
    
Tilastot SM-liigassa »
Tilastot SM-liigan Play off-otteluissa »
Tilastot SM-liigan runkosarjassa »
    
Tehot SM-liigassa »
Tehot SM-liigan Play Off-otteluissa »
Tehot SM-liigan runkosarjassa »
    
Tähdet SM-liigassa 2012-2013 »
    

« Takaisin edelliselle sivulle
HC WEST 2004