Otteluraportit


Suomen cup palasi Kauniaisiin
HIFK - HC West 19 - 20 (10 - 10)

[22.1.12]
Naisten cup Siuntioon
Naisten Suomen cupin mestaruus meni SM-sarjaa puhtaalla pelillä ylivoimaisesti johtavalle SIF:lle, joka loppuottelussa voitti HIFK:n 18-16 (7-11).

Cupin voitto oli SIF:lle ensimmäinen 31 vuoteen. Välierissä SIF oli voittanut BK-46:n 34-19 ja HIFK pudotti välierissä ÅIFK:n maalein 24-20.

HC West voitti HIFK:n käsipallon Suomen cupin loppuottelussa. Solvallassa pelattu ottelu oli tasainen ja jännittävä ja ratkesi vasta viimeisillä sekunneilla kun Tomi Kurppa pysäytti HIFK:n viimeisen yrityksen tehneen Tom Lindströmin laitaheiton. West voitti tiukan ottelun maalein 20-19 (10-10) ja saavutti lyhyen historiansa toisen cupin voiton.

Ottelun alku oli Westin kannalta heikko. HIFK aloitti väkevästi ja ehti Andrei Orelin ja Sten Toomlan maaleilla mennä jo 4-0 johtoon ennen kuin West oli saanut edes ensimmäistäkään heittoa kohti Petter Forsströmin vartioimaa maalia. Westin ensimmäisen maalia kohti menneen heiton ja samalla kuparisen rikkoneen osuman sai aikaan Benny Broman ajassa 6:40.

Molemmat joukkueet puolustivat uhrautuvasti ja tiiviisti ja kun finaalihermot näyttivät monelta kenttäpelaajalta olevan hieman hukassa, ei maaleilla herkuteltu. Teknisiä virheitä vilisseiden 13. ensimmäisen minuutin jälkeen Patrik Roslander oli torjunut vain kaksi palloa, siinä tosin oli kaksi enemmän kuin kolleega Forsström oli saanut aikaan. Avausjaksoa rikkoi myös lukuisat jäähyt, joita Westille tuomittiin neljä ja HIFK:lle viisi.

HIFK joutui puristamaan vierastyöläisistään viimeisetkin mehut ja miesten puskiessa Westin muuriin Joacim Bromanille avautui vastaiskupaikkoja jotka kapteeni napakasti käytti hyväkseen. Toinen hyvään vauhtiin päässyt Westin pelaaja oli rajusti raatanut Richard Sundberg joka ainoana westiläisenä uskalsi haastaa HIFK:n tiivistä muuria. Sundberg teki Westin neljästä viimeisestä maalista kolme ja varsinkin jakson viimeisen sekunnin tasoitusmaali oli oiva näyte nuoren miehen ennakkoluulottomasta otteesta.

HIFK eli täysin kahden miehen varassa. Duetto Toomla (5) ja Orel (3) teki vuoronperään maaleja ja vastasi tähtirintojen kaikista pelimaaleista ensimmäisellä puolituntisella. Oskar Köhler sijoitti molemmat seitsemän metrin heittonsa maaliin. Westin maaleista kaksi kakkostakin istumaan ehtinyt Sundberg sekä Joacim Broman teki kolme mieheen. Roslanderkin pääsi paremmin sinuiksi pelipallon kanssa ja kirjasi lopulta yhdeksän torjuntaa.

Avausjakson loppu ja toisen jakson alku oli Westin kannalta ottelussa onnistuneinta aikaa. HIFK johti vielä 27. minuutilla 10-7 mutta joutui heti tauon jälkeen luovuttamaan ensimmäisen kerran ottelun aikana johtoasemansa. HIFK joutui aloittamaan toisen jakson kahden minuutin alivoimalla, jonka Sami Silfver ja Joacim Broman hyödynsi vieden Westin 10-12 johtoon (32 min).

Westin maalia toisella jaksolla vartioinut Tomi Kurppa sai hyvän alun ottelulleen torjuttuaan Oskar Köhlerin seitsemän metrin heiton. HIFK:n päässä Forsström puolestaan paransi jo mainiota avausjakson suoritustaan pitäen ajoittain yksin pystyssä joukkueensa mahdollisuuksia voittoon.

Suurin syy vähämaaliseen finaaliin piilikin siinä että kentällä esiintyi SM-liigan kolme parasta maalivahtia, joiden kaikkien torjuntaprosentti pelitilanneheitoissa oli yli 50.

Avausjaksoon nähden huomattavasti otteitaan petranneen Sami Silfverin hattutemppu nosti Westin hetkeksi kolmen maalin johtoon (14-17, 47 min.) mutta kaula hupeni jälleen yhteen Orelin ja Toomlan onnistuttua kavennuksissaan.

Ratkaisun makua alettiin maistella Sundbergin illan viidennellä kun kaunis hyppyheitto upposi HIFK:n maalin yläkulmaan (16-19, 56 min). Sama mies teki myös ottelun voittomaaliksi osoittautuneen 18-20 maalin pari minuuttia ennen viimeistä peliminuuttia, joka tarjosi vielä HIFK:lle tilaisuuden.

Orel toi HIFK:n maalin päähän ja Forsströmin torjuttua Westin viimeisen hyökkäyksen, otti HIFK aikalisän ajassa 59:29. Viimeinen hyökkäys pelattiin maltilla ja lopputuloksen "Tomppa vs. Tomppa" -tilanteesta voi lukea raportin alusta. West sai pallon, piti sen viimeiset sekunnit varmasti itsellään ja kulutti peliajan loppuun.

Westistä löytyi ottelun tuoksinassa riittävästi enemmän ratkaisijoita kuin HIFK:lta. Kaikkien jo mainittujen lisäksi Joonat Hertola ja Raerinne sekä Sam Kihlstedt ansaitsevat myös ison maininnan.

HIFK:lle täysi tunnustus loistavasti pelatusta Final4-viikonlopusta. Joukkue nosti varmasti itseluottamustaan ja tulee SM-liigan jälleen käynnistyessä keskiviikkona olemaan vaikea vastustaja ja vahvoilla vähintään puolivälierien kotiedun saajaksi. Petter Forsströmin ja heittovoimaisten Orelin ja Toomlan varaan on hyvä rakentaa.

Westin riveissä cupin voitto ei mitään hurmoksellista juhlaa aiheuttanut vaikka välitavoitteen saavuttamista arvostetaankin korkealle. Tuplamestaruus voi edelleenkin pysyä joukkueen päätavoitteena ja työ siihen jatkuu jo maanantaina harjoituksissa. SM-liiga jatkuu viiden viikon tauon jälkeen jälleen keskiviikkona, jolloin West menee Myyrmäkeen Atlaksen haastettavaksi.

Ottelun kulku:
  5 min:
10 min:
15 min:
20 min:
25 min:
30 min:
  3 -   0
  5 -   3
  5 -   4
  6 -   6
  8 -   7
10 - 10
   35 min:
40 min:
45 min:
50 min:
55 min:
60 min:
11 - 12
13 - 14
14 - 16
16 - 17
16 - 19
19 - 20

Ottelun tilastot:

Maalit:
HC West: Richard Sundberg 6, Sami Silfver 5, Joacim Broman 4 (1), Benny Broman 3 ), Joona Hertola 1, Joona Raerinne 1, Mikael Knus -, Benjamin Olsson -, Dennis Smeds -, Anders Genberg -, Sam Kihlstedt -, Patrik Roslander (mv) -, Tomi Kurppa (mv) -, Thomas Lindström (mv) -.

HIFK: Sten Toomla 8, Andrei Orel 5, Oskar Köhler 2 (2), Mika Siven 2, Tom Lindström 2, Antti Koskela -, Jonas Karlsson -, Harri Pitkänen -, Thomas Åkermarck -, Christoffer Eneberg -, Karl Fitzpatrick -, Johannes Bargum -, Petter Forsström (mv) -, Ville Ilmonen (mv) -.

Ulosajot:
HC West: Joona Hertola, Richard Sundberg 2, Joona Raerinne, Joacim Broman.

HIFK: Antti Koskela 2, Jonas Karlsson, Harri Pitkänen, Christoffer Eneberg, Johannes Bargum, Sten Toomla.

Varoitukset:
HC West: Sami Silfver, Richard Sundberg, Joona Raerinne.

HIFK: Oskar Köhler, Tom Lindström, Sten Toomla.

Erotuomarit:
Mikael Lindroos, Jan-Erik Leandersson.

Lisää ottelusta:
YLE Sporten 22.1.12 »
Benny Broman värdesätter cuptiteln högt (YLE Sporten) 22.1.12 »
Handisliiga.fi 22.1.12 »
Finnhandball.net 22.1.12 »
HBL 23.1.12 »

Vastapuolen versio:
HIFK »

Lisää aiheesta:
Käsipallon Suomen cupin loppuottelut kautta aikojen »
Suomen cupin ottelutulokset Tulospalvelussa »
Tilaa cupin ottelutulokset sähköpostiisi »

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Suomen cupin välierät ja loppuottelu »
Suomen cupin puolivälierät »
Suomen cupin neljännesvälierät »
Suomen cupin otteluparit arvottu »

 

    
Tulospalvelu:
Otteluohjelmat, tulokset ja tilastot »
    
Otteluraportit »
    

« Takaisin edelliselle sivulle
HC WEST 2004