Otteluraportit


Kristo Järve voitti Suomen cupin
Cocks - HC West 26 - 25 (12 - 12)

[13.12.09]
Miesten Suomen cupin loppuottelu Pirkkolassa muodostui loistavaksi kotimaisen käsipallon propagandaksi jossa kaksi pelaamiseen täysin keskittynyttä joukkuetta tavoitteli erittäin tasaväkisessä ja hyvätasoisessa ottelussa Suomen cupin pokaalia, joka ottelun jälkeen tarjoiltiin Cocksille yhden maalin marginaalilla 26-25. Ottelu oli juuri niin tasainen ja jännittävä kuin mitä numerot ja ottelun kulku-taulukko antavat ymmärtää.

Kentän ykköseksi nousi viime vuosien loppuotteluista totutusti jälleen kerran Kristo Järve, jonka luikerot ja nerokkaat heitot löysivät tiensä Westin verkkoon peräti 12 kertaa - milloin suoraan, milloin puolustuksen tai maalivahdin käsien kautta.

Ikävän sivumaun ottelusta jätti tuomarityöskentely, joka erityisesti avausjaksolla oli kaikkea muuta kuin tasapuolinen. Myöskin ottelun lopullisesti ratkaissut paketti (seitsemän metrin heitto ja Joona Hertolalle tuomittu kaksiminuuttinen) tilanteessa, jota vastaavista ei kertaakaan koko ottelun aikana ollut tuomittu vapaaheittoa kummempaa, oli kohtuuton ja pelin hengen vastainen.

Alkutahdit ottelulle löivät Cocksin puolelta Järve ja Westin puolelta Tapio Tierala, jonka suoritus kentällä oli juuri sitä mihin kapteenin on totuttukin tekevän. Westin kolme ensimmäistä maalia tehneen Tapen rohkeat ja vauhdikkaat läpiajot olivat erityisesti ottelun alussa myrkkyä Cocksin puolustukselle ja maalivahdille Valentyn Koshovylle.

Westin puolustusmuuri oli vahva Hertolan veljesten johdolla ja vaikeuksia tuotti ainoastaan Järve. Teemu Tamminen saatiin pidettyä täysin kurissa eikä miestä päästetty juhlimaan ensimmäistäkään kertaa maalintekoa. Cocksin likimain kaikki hyökkäykset suuntautuivat keskelle, josta riihimäkeläiset myös valtaosan maaleistaankin saivat aikaan.

Hyvin toiminut puolustus antoi mahdollisuuksia vastahyökkäyksiin joista Fredrik Kvist ja Tierala kävivät vuorollaan rankaisemassa Cocksia ja West kipusi ensimmäisen kerran kahden maalin johtoon (4-6, 8 min).

Ensimmäinen Westin suuntaan rankka tuomio tuli jo ottelun viidennellä minuutilla kun Tamminen huitoi Joacim Bromania kontrassa käsille mutta pilli ei soinut. Muutamaa minuuttia myöhemmin pilli soi - toisessa päässä kenttää - kun Tamminen kontrasi, Benny Broman yritti estellä mutta Tamminen pääsi vapaasti heittämään pallon ylärimaan. Seurauksena ottelun ensimmäinen seitsemän metrin heitto, josta Antti Valo ei erehtynyt, kuten ei myöhemmissäkään neljässä.

Cocksin kaikki kaikessa avausjaksolla, kuten koko ottelussakin, oli Järve. Westin riveistä Tierala nousi ykköseksi, muun ryhmän antaessa tasaisen hyvin taustatukea koko kentän leveydeltä. Tasaväkisen ottelun suurin maaliero joukkueiden välillä oli kaksi maalia, sekin nähtiin avausjaksolla vain kertaalleen kumpaankin suuntaan.

Toinen jakso alkoi täsmälleen samalla käsikirjoituksella kuin ensimmäinenkin: Järve maalasi ensin ja Tierala kuittasi. Westin Benny Bromanin vauhdikas pelinrakentelu toi runsaasti maalipaikkoja, joista Joacim Broman ja Joona Raerinne onnistuivat maalaamaan. Koko kauden jyllännyt tehokaksikko Tierala ja Benny Broman olivat joukkueensa maaliahneimmat tälläkin kerralla.

Armoton taistelu cupin herruudesta jatkui tasaisena läpi ottelun ja sai dramaattisen ratkaisunsa nelisen minuuttia ennen loppua. Cocksin johtaessa 23-22 Järve ja Joona Hertola painivat Westin päässä ja Cocksille vihellettiin vapari, josta Järve rynni voimalla Joonien Raerinne ja Hertola väliin, kuten niin monesti aiemminkin ottelun aikana. Tällä kertaa kaikkien yllätykseksi pallo vietiin pilkulle ja Hertolalle tuomittiin käsittämätön jäähy ja Valo vei Cocksin kahden maalin johtoon.

West taisteli urhoollisesti vajaalla ja Tapio Tierala palautti eron yhteen maaliin (24-23, 57 min). Cocks sai onnettarenkin puolelleen kun seuraavassa hyökkäyksessä pallo pomppi omituisesti Antti Rogenbaumille joka vapaasti sai tehdä ensimmäisen osumansa ottelussa. Joacim Bromanin pikkuvinkkelistä vääntämä alivoimamaali antoi vielä toivoa Westille mutta Järven niitattua joukkueensa viimeisen osuman ei Westin maltti enää hyökkäyspäässä riittänyt.

Ottelun päättäneen laihan lohdun tuoneen kavennusmaalin muistaa varmasti parhaiten Cocksin päädyssä kenttää kuivaamassa ollut GrIFK:n tyttö, joka jäi keskelle pelitapahtumia Tieralan rynniessä kontraamaan loppulukemat.

Finaalin maalivahdeilla oli kummassakin päässä kenttää ongelmia. Tomi Kurppa ei päässyt koko ottelussa sinuiksi Järven milloin mitäkin kautta maaliin pomppineiden pallojen kanssa, Koshovy vaihdettiin parinkymmenen minuutin pelin jälkeen ottelun maalivahdeista vahvimmin pelanneeseen Timo Puhakkaan, joka sai oman luottamuslauseensa penkityksen muodossa valmentaja Raivo Laastilta vartti ennen loppua.

Cocks sai juhlittavakseen kolmannen Suomen cupin voittonsa HC Westin jäädessä sananmukaisesti nuolemaan näppejään. Cocks voi huoletta kiittää Kristo Järveä saavutuksestaan sekä toisella jaksolla tarvittavan lisäuhan Cocksin peliin tuonutta Valdar Noodlaa.

HC West taisteli minkä pystyi ja olisi ansainnut voiton siinä missä Cockskin. Joukkueen esitys oli kauden paras ja antaa uskoa kevään SM-sarjarientoihin. Cocksia ei ole täysin mahdoton voittaa mutta se vaatii vieläkin suurempia uhrauksia ja parempaa onneakin mukaan. Erityismaininta Westin jokaiselle pelaajalle myös siitä että hermot pitivät loppuun asti vaikka välillä pelattiinkin kuudella kahdeksaa vastaan.

Kahden hyvin pelanneen joukkueen seassa tuomaristo oli ottelun ainoa floppi sillä tasapuolisuudesta ei ollut tietoakaan. Ensimmäisellä jaksolla Cocks sai puolen tusinaa uutta yritystä liian helposti, vastaavasti muutama Westin vastainen viheltämättä jättämis-päätös raastoi hermoja. Kruununsa viheltely sai toisella jaksolla aiemmin mainitusta oikeusmurhasta.

(Jos tuntuu että yllämainittu on vain huonon häviäjän vuodatusta niin ottelu on nähtävissä YLE:n Areenassa 30 päivän ajan. Todistusaineisto, jonka perusteella jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä löytyy osoitteesta areena.yle.fi »)

Ottelun kulku:
  5 min:
10 min:
15 min:
20 min:
25 min:
30 min:
  4 -   4
  6 -   6
  8 -   8
10 - 10
11 - 11
12 - 12
   35 min:
40 min:
45 min:
50 min:
55 min:
60 min:
14 - 14
17 - 16
20 - 20
21 - 22
23 - 22
26 - 25

Ottelun tilastot:

Maalit:
HC West: Tapio Tierala 9, Benny Broman 6 (2), Joacim Broman 4, Joona Raerinne 3, Fredrik Kvist 2, Sam Kihlstedt 1, Joona Hertola -, Rasmus Hallbäck -, Teemu Hertola -, Simon Wörlund -, Dennis Smeds -, Jan Sundström -, Tomi Kurppa -, Oskar Karlsson -.

Cocks: Kristo Järve 12, Antti Valo 7 (5), Valdar Noodla 4, Antti Rogenbaum 1, Dmytro Kamelin 1, Teemu Tamminen 1, Jani Tuominen -, Olli Tamminen -, Olli Kuparinen -, Niko Bergholm -, Ville Viljanen -, Valentyn Koshovy -, Timo Puhakka -, Theodotos Christou -.

Ulosajot:
HC West: Joona Hertola, Teemu Hertola, Tapio Tierala, Sam Kihlstedt.

Cocks: Kristo Järve.

Varoitukset:
HC West: Benny Broman, Joona Hertola, Joona Raerinne.

Cocks: Dmytro Kamelin, Teemu Tamminen, Niko Bergholm.

Yleisöä:
435.

Erotuomarit:
Peter Sundell, Päivi Mitrunen.

Ottelufaktat liiton tulospalvelussa »

Lisää ottelusta:
Katso koko ottelu YLE Areenasta »
HBL 14.12.09 »
YLE Sporten 13.12.09 »
Sportinslag: Mikael Källman var nöjd med Wests insats 13.12.09 »

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
Suomen cupin loppuottelu »
HC West Supmen cupissa »

Vastapuolen versio:
Cocks »

 

    
Tulospalvelu:
Otteluohjelmat, tulokset ja tilastot »
    
Otteluraportit »
HC WEST 2004