Otteluraportit


Ensimmäinen eräpallo Cocksille
Cocks - HC West 24 - 23 (11 - 13)
Otteluvoitot 1 - 0.

[16.4.09]
Kuva: Ville Vuorinen
Kanuuna. Puolet Westin maalintekovastuusta harteillaan kantaneen Rasmus Wahlin heittokäsi kävi tuloksekkaasti 11 kertaa. Kuva: Ville Vuorinen

Kauan odotettu finaalisarja saatiin avattua Riihimäellä tasaisissa merkeissä kun Cocks ja HC West kilvoittelivat ensimmäisestä kiinnityksestä Suomen mestaruuspokaaliin.

Yllättävän latteatunnelmaisen ottelun voittajaksi yhden maalin erolla nousseen Cocksin riemua söi Teemu Tammisen ottama älyvapaa punainen kortti kun ottelua oli jäljellä enää vajaa sekunti.

Hermostuneisuus hallitsi ottelun alkuminuutteja, vaikka kumpikin joukkue saikin maalihanat avattua jo ensimmäisten parin minuutin aikana. Esimerkkinä Tapio Tieralan avaus Johan Engströmille, jonka Teemu Tamminen nappasi haltuunsa ja karkasi läpiajoon, jonka Tomi Kurppa puolestaan upeasti torjui.

Isäntäjoukkue sai vähennettyä teknisten virheiden määrää Westiä nopeammin ja eteni Kristo Järven johtaessa pelitapahtumia kentän molemmissa päädyissä 7-3 johtoon (11 min.) ja Mikael Källman katsoi parhaaksi pysäyttää Cocksin vauhdinpidon aikalisällään.

Time out tehosi ja Westin isot miehet Joona Hertola ja Raerinne toivat kaivattua voimaa Westin otteisiin. Hertolat alkoivat saada Westin puolustuksen keskustan tilkittyä umpeen ja vain 8 minuuttia myöhemmin West oli hilannut itsensä jo tasoihin (9-9, 19 min) ja saman tien parilla maalilla ohi (9-11, 24 min).

Valo kavensi ylivoimalla maalin päähän ja joukkueiden tehomiehet, Järve ja Wahl huolehtivat taukolukemista 11-13 Westin hyväksi. Cocksin lähes kaikki kaikessa oli Kristo Järve joka sai hyvää sivutukea Dmytro Kamelinista.

Kumpikaan joukkue ei luonut paikkoja laidoille kuin satunnaisesti ja kun Westinkin hyökkäykset pysyivät pitkälti kentän keskikaistaleella, siunaantui heittotila ja -paikat maalihanansa täysille vääntäneelle Rasmus Wahlille. Tomi Kurppa oli huomattavasti tarkempi Cocksin maalivahti Valentyn Koshovya. Kurpalle torjuntoja 10, Koshovylle puolet vähemmän.

Toisen jakson alku oli molemmille joukkueille nihkeä ja kunnollista pelimaalia saatiin odottaa kahdeksannelle minuutille asti, kun Riihimäen jokeriksi nouseva Reima Nieminen avasi maalitilinsä ja vei Cocksin 14-13 johtoon (37 min). Tätä aiemmin Cocks oli toki jo heiluttanut Westin verkkoja kahdesti, Teemu Tamminen sihtasi maalipuiden väliin 35 metristä ja Valo veivasi seitsemän metrin heitolla ottelun tasoihin.

Westin tasoitus tuli ilmaiseksi Antti Rogenbaumin kompuroitua itsensä Tapio Tieralan edestä sivuun ja West-kapteeni kiitti niittaamalla tasoituksen. Tasatahtia kesti kahdeksisen minuuttia ja päättyi Benny Bromanin läpiajo- ja Wahlin rankkarimaaleihin. Seuraavista maaleista vastasi Kamelin ja Joacim Broman jonka kontraus palautti Westin kahden maalin johtoon.

Tässä vaiheessa Westillä oli useampikin mahdollisuus vetää lisäkaulaa mutta Koshovy alkoi osua aavistuksillaan oikeaan. Mies poimi Johan Engströmin kontran jalallaan ja nosti joukkueensa mielialaa, jota nosti entisestään Nieminen kavennuksellaan (19-20, 51 min) ja Tamminen tasoittamalla pelin.

Westin peliä yritettiin palauttaa uomiinsa aikalisällä mutta Järve ja Nieminen veivät Cocksin kahden maalin johtoon neljä minuuttia ennen täyttä aikaa. Wahl kavensi, Tamminen pistettiin jäähylle, jonne seurasivat hetkeä myöhemmin nahinoineet Kamelin ja Jakob Engström. Kamelinille tilanteesta kolmas kakkonen ja jäähypenkin kautta komennus suihkuun.

Koshovy nousi parrasvaloihin tuplatorjunnalla ja seuraavan hyökkäyksen juonivat alivoimalla Nieminen ja Järve maaliin. Tierala teki pikakavennuksen mutta viimeisen naulan ottelulle teki kotijoukkueen sankariksi noussut Reima Nieminen. Westin viimeisen teki seitsemästä mertristä 11. maalinsa ottelussa viimeistellyt Wahl ja pelikello pysäytettiin odottamaan Cocksin aloitusta ajassa 59:55.

Viiden sekunnin aikana ehtikin sitten tapahtua: Järve pelasi pallon kokokentän prässin läpi viivalle rynnänneelle Tammiselle jonka vedon Kurppa torjui. Paluupallo osui Tammiseen joka esti vihelletyn vaparin antamista Westin maalivahdin alueella. Turhautuneen Tammisen hurja hinku syleillä Kurppaa kostautui karulla tavalla kun tilanteesta heilahti suora punainen ja yhden ottelun pelikielto.

Westin kannalta hupaisaksi tilanteen teki se fakta että vaikka Kurppa olisikin saanut heittää rauhassa, ei pallo olisi peliajan (arviolta vajaat 0,7 sekuntia) puitteissa ikinä ehtinyt lähellekään Cocksin maalia. Cocksin on nyt tultava toimeen lauantaina toisessa finaalissa ilman laajalla säteellä huhkivaa maalitykkiään.

Kuten finaalisarjoissa joskus on tapana,saattaa ratkaisijat löytyä jostain ihan muualta kuin mitä on odotettu. Tämän ottelun yllätysratkaisijaksi nousi Cocksin riveistä Reima Nieminen, joka elämänsä puolituntisella viimeisteli viisi osumaa. Nieminen, joka ei ole maailman nopein takamies, yllätti niin Westin puolustuksen kuin maalivahdinkin.

Vastikään jatkosopimuksen Cocksin kanssa tehnyt Kristo Järve pelasi jälleen vahvasti ja aiheutti jatkuvia vaikeuksia Westille. Maalivahti Koshovy ei kovin montaa torjuntaa ottelussa tehnyt mutta onnistui oikeaan aikaan torjunnoissaan. Tamminen vaikutti koko ottelun ajan hermostuneelta ja purki lopulta turhautumistaan typerällä ja joukkueen moraalia koettelevalla tavalla.

West ei kyennyt nousemaan samalle tasolle kuin välierissä, eikä näin onnistunut vielä voittamaan. Tomi Kurppa oli Joona ja Teemu Hertolan tavoin jälleen vakuuttava, eikä puolustuksessakaan juurikaan löytynyt sanomista. Hyökkäyskuviot sen sijaan sumputettiin liian vähäisen laitojen käytön takia keskelle, ja kun Tapio Tierala ja kuumetaudin jälkeen vielä keskenkuntoinen Johan Engström eivät kyenneet nousemaan tasolleen, jäi Rasmus Wahl suureksi yksinäiseksi maalintekijäksi.

Tierala saavutti ensimmäisenä West-pelaajana 700 SM-sarjamaalin rajapyykin. Joona Hertola puolestaan nousi 200 maalia tehneiden westiläisten joukkoon.

Otteluvoitot Cocksille 1-0 ja uutta matoa laitetaan koukkuihin lauantaina Luolassa. 600 paikkaa odottaa ja West toivottaa jokaisen tervetulleeksi kannustamaan suosikkiaan. Riihimäen ottelu ei tunnelmaltaan yltänyt lähellekään sitä tasoa mitä SIF:n ja Westin otteluissa oli joten huudetaan yhdessä ottelusarja tasoihin!

Ottelun kulku:
  5 min:
10 min:
15 min:
20 min:
25 min:
30 min:
  3 -   2
  6 -   3
  8 -   6
  9 -   9
10 - 11
11 - 13
   35 min:
40 min:
45 min:
50 min:
55 min:
60 min:
12 - 13
14 - 15
17 - 17
18 - 20
21 - 20
24 - 23

Ottelun tilastot:

Maalit:
HC West: Rasmus Wahl 11 (2), Joona Hertola 4, Tapio Tierala 3, Joona Raerinne 2, Benny Broman 1, Jakob Engström 1, Joacim Broman 1, Teemu Hertola -, Simon Wörlund -, Johan Engström -, Jani Huttunen -, Jan Sundström -, Tomi Kurppa -, Christian Segersven -.

Cocks: Kristo Järve 7, Reima Nieminen 5, Antti Valo 4 (1), Dmytro Kamelin 3, Teemu Tamminen 3, Antti Rogenbaum 1, Niko Bergholm 1, Jani Tuominen -, Perttu Virtanen -, Olli Kuparinen -, Ville Viljanen -, Valentyn Koshovy -, Timo Puhakka -, Theodotos Christou -.

Ulosajot:
HC West: Joona Hertola, Jakob Engström, Rasmus Wahl, Johan Engström.

Cocks: Dmytro Kamelin 3, Teemu Tamminen.

Ottelusta sulkemiset:
Cocks: Teemu Tamminen.

Varoitukset:
HC West: Joona Hertola, Jakob Engström, Johan Engström.

Cocks: Antti Rogenbaum, Reima Nieminen, Dmytro Kamelin.

Yleisöä:
535.

Erotuomarit:
Mikael Lindroos, Jan-Erik Leandersson.

Ottelun HBL-tähtipelaajat:
   Reima Nieminen, Cocks
Rasmus Wahl, HC West
Kristo Järve, Cocks

HC Westin tähtipelaajat SM-sarjassa »

Hufvudstadsbladet valitsee miesten SM-sarjan jokaisessa ottelussa kolmen, kahden ja yhden tähden pelaajan. Kauden päätteeksi eniten tähtiä keränneet pelaajat muodostavat SM-sarjan All Stars-kentällisen. Tähtien perusteella valitaan myös kuukausittain kuukauden tähtipelaaja.

Ottelufaktat liiton tulospalvelussa »

Lisää ottelusta:
Tapio Tierala: "Jag måste ta stryk" »
Hufvudstadsbladet 17.4.09 »
Länsiväylä 17.4.09 »
Aamuposti 17.4.09 »

Aiheeseen liittyviä linkkejä:
HC Westin henkilökohtaiset ennätykset »

Vastapuolen versio:
Cocks »

 

    
Tulospalvelu:
Otteluohjelmat, tulokset ja tilastot »
    
Otteluraportit »
    
Tilastot SM-sarjan Play offeissa »
    
Tehot SM-sarjan Play offeissa »
    
Tähdet SM-sarjassa 2008-2009 »
    
MSM heitto- ja torjuntatilastot
2008-2009 »
HC WEST 2004